Lakeuden Luontopalvelut

Lakeuden Luontopalvelut tarjoaa ryhmällenne erilaisen elämyksen Jussin Jokisaunalla. Kyrönjoen varressa tutustutte Alajoen upeaan kulttuurimaisemaan ja kuulette Jussin tarinointia Alajoen historiasta. Teillä on mahdollisuus nauttia isäntäväen valmistamaa ruokaa luonnon keskellä. Maistuisiko vaikka parempi paistilihakeitto tai juhlava ateriakokonaisuus Lakeudelta juhlaan

Jussin Jokisaunat on kolmen rakennuksen kokonaisuus: Alajokisauna, iso löylysauna ja hirsilato kokoustamista ja ruokailua varten.
Erkin Haussi on punainen tupa lakeuden laitamilla, keskellä vireää maaseutukylää. Siellä voitte viettää pieniä juhlia, kokoustaa ja yöpyä. Muita erikoispalveluita, ohjelmaa ja tuotteita, katso sivu Muut palvelut.

Alajokimaisemia eri vuodenaikoina.

     

Alajoen historiaa

Alajoen nykyinen peltomaisema näytti varsin toisenlaiselta 1700-luvulla. Suot ja nevat levittäytyivät pitkin Kyrönjokilaaksoa. Siihen aikaan tervanpoltto ja vienti alkoi tyrehtyä ja maanviljelyn merkitys nousta. Ilmajoen alueella peltoja oli vähän ja herrasviljelijät päättivät ryhtyä pellonraivaukseen.

Ojitustyöt alkoivat 1786, mutta työ osoittautui raskaaksi ja vaivalloiseksi. Suomi-Ruotsi oli sodassa, työkalut kehnoja ja talonpoikien motivaatio alhaalla. Kuivatushanke saatiin kuitenkin päätökseen 1803 ja siitä alkoi nousu; viljelty peltopinta-ala moninkertaistui ja loi työtä ja vaurautta seudulle.

Kyrönjoen varressa kulki nauhana alajokisaunojen rivi. 1900-luvulla puolella lähes viime sotiin asti jokisaunoilla asuttiin keväisin ja syksyisin niin kauan kun peltotyöt ja sadonkorjuu saatiin tehtyä. Oli helpompaa asua paikan päällä kuin kulkea pitkiä työmatkoja edestakaisin. Työväkeä oli monenlaista ja aikaa jäi seuranpitoonkin töiden jälkeen. Peltolakeudella monisatapäinen väki vietti aivan omaleimaista "kausielämää", jonka muistoista voimme nyt nauttia ja kertoa tarinoita.

 

 

luontopalvelut